emunda.net - PC игри, кодове(чийтове), файлове, онлайн игри

Call of Duty: Modern Warfare 3

Много се изписа около разпадането на Infinity Ward и привличането на Sledgehammer Games и Raven на помощ в проекта. Въпреки че на пръв поглед играта изглежда предразположена към шизофрения заради различните студия, работили по нея, за честта на авторите й трябва да кажем, че всички те са свършили перфектно работата си. Във всяко едно отношение Modern Warfare 3 е част от канона на поредицата Call of Duty и продължава историята на серията там, където ни остави тя след противоречивия край на Modern Warfare 2. Прайс и Соуп са бегълци, а последният се нуждае и от спешна медицинска интервенция след сблъсъка си с Шепърд. В същото време руската инвазия в САЩ продължава и американците се опитват отчаяно да защитят Ню Йорк от настръхналите ракети на братушките. Злият гений Макаров не е казал последната си дума и е ясно, че трябва да изминат още 6-7 часа на нормална трудност преди да бъде написан епилога на тази история.

Както подобава на една глобална игра, мисиите в Modern Warfare 3 ще ви отведат до най-различни кътчета на земното кълбо – от финансовото сърце на Америка до дълбоката индийска провинция и гордия Албион. Наред с познати лица като Прайс, Соуп и Николай ще видим няколко нови герои, които имат една или друга роля в сюжетната линия. Подобно на предната част и тук ще играете с няколко различни героя, някои от които се появяват относително за кратко, а други имат по-съществено място. Не че това има значение, тъй като Modern Warfare 3 е заглавие, което разчита не толкова на грабваща история, колоритни образи или развитие на героите, колкото на спиращи дъха екшън сцени. Такива, скъпи читатели, тук има в изобилие.  

Въпреки че играта продължава да ви дава указания как да клекнете или пълзите до четвъртата мисия, истината е, че ветераните в поредицата няма да имат нужда и от минута за адаптация, защото всичко си е постарому. Анимациите при зареждането на нивата, пръснатите из нивата лаптопи с информация, шрифтовете, с които се изписват имената на мисиите, поучителните цитати, когато умрете – всичко това ви обгръща с чувството за уют, сякаш сте се завърнали у дома след продължително пътуване в чужбина. Управлението не се е променило нито на милиметър, а контролите са си все така същите.

На практика това означава, че ви очаква същия динамичен геймплей, невероятни експлозии и чувство, че сте попаднали на снимачната площадка на холивудски суперхит. Ако Uncharted 3 е кралят на майсторски режисираните сцени при екшъните от трето лице, но Call of Duty със сигурност държи първенството в това отношение при шутърите. Независимо дали управлявате с бясна скорост лодка на фона на полуразрушения Ню Йорк или се промъквате със снайпер в ръка в африканската савана, всичко изглежда адски истинско, макар да ви е пределно ясно, че дори и най-малкият ход или експлозия са предварително зададени.

Да играем с приятел

Наред със сингъл кампанията, може да изиграете и нова порция от любимия режим Spec Ops. Както и преди, повечето карти от него са взети от различни моменти от историята, а наред с това има и няколко съвсем оригинални локации. Теоретично е възможно да изиграете Spec Ops и сами, но без съмнение много по-добре е да го направите с приятел. И тук няма да откриете нищо невероятно оригинално и свръхинтересно, но тези мисии са забавен аркаден вариант за хора, които все още не считат, че са готови да се гмурнат в дълбоките води на онлайн играта. Всъщност „новото” са т.нар. Survival Maps, където сам или в компанията на приятел мерите сили с поредица от вълни от врагове. Въпреки че не е толкова забавна колкото зомби режима на Black Ops, този тип игра също има своите достойнства. Единственият недостатък тук е, че бройката на участниците е ограничена на двама. Това е нормално в контекста на самите Spec Ops, но честно казано по-голяма група приятели, работещи заедно щеше да бъде още по-забавен вариант.

Сърцето на играта е онлайн

Мултиплейърът обаче е същинската причина, поради която бихте си купили Modern Warfare 3 и със сигурност няма да останете разочаровани. За разлика от кампанията, която скептиците лесно биха заклеймили като дословно копие на предните части, тук новостите макар и дребни, са съвсем осезаеми. Естествено по същество системата за развитие на героя си остава абсолютно същата – печелите мачове, трупате ХЗ точки, отключвате нови оръжия и умения, качвате нива и когато стигнете до заветното 80-то нещата започват отначало с Prestige.

Може би най-значителното въведение е свързано с начина, по който получавате бонуси на бойното поле. Стандартните Killstreaks, при които трябваше да трупате поредни килове без да умрете, вече са минало, а на тяхно място идват т.нар. Pointstreaks, при които получавате точки за постигането на различни цели в играта и добрата си работа в екип, а не само за килове. Тази идея е страхотна, тъй като позволява на геймъри с по-лош мерник да участват пълноценно в играта. С други думи всеки може да се съсредоточи върху това, което прави най-добре, отколкото упорито и безуспешно да се бори за килове, които очевидно не може да натрупа.

Освен това може да избирате и отделни Strike packages, които да ви дават специфични бонуси, вместо стандартните благини, които падаха от небето в предните игри. Assault наподобява най-много на предишните Killstreaks, защото натрупаните към него точки се зануляват когато умрете, но в същото време ви дава достъп до най-мощните бонуси като бойни хеликоптери например. Със Support имате шанс да спечелите SAM установки и разузнавателни дронове, а със Specialist получавате допълнителни пъркове колкото по-дълъг става вашия Pointstreak.

Еволюция, а не революция

Call of Duty Elite е услуга, за която се говореше доста в последно време и скептиците гледаха на нея като на опит за ненужна консолидация и комерсиална инициатива. Подобно на Battlelog на ЕА, тук идеята е да се акцентира върху социалния елемент в общността, формирала се около играта. Elite изглежда още по-комплексна от своя съперник, но участието в нея изцяло зависи от вашето желание. Независимо дали ще се възползвате от нейните безплатни функции или сте готови да платите за максималния пакет или пък ще страните изцяло от нея, Elite е напълно самостоятелна платформа и играта на Modern Warfare 3 не ви обвързва по никакъв начин с нея.  

Освен че на практика измисли „скриптирания шутър” като поджанр на FPS игрите, Call of Duty упорито се опитва да постави началото на ново поколение игри, които се развиват изцяло онлайн  и съчетават най-доброто от традиционните мултиплейър шутъри с новости на социалното общуване. Въпреки че с удоволствие бихме искали да видим по-дръзка сингъл кампания, трябва да признаем, че максимата „когато не е счупено няма нужда да се поправя” работи и там. Modern Warfare 3 Обаче блести най-много в мултиплейър и стига да не сте се пренаситили съвсем на поредицата до момента, пред вас стоят десетки, ако не и стотици часове забавления. А междувременно не е лошо в щабквартирата на Activision и студиата на компанията най-сетне да се замислят за нова посока на развитие. В противен случай онези скептици може би наистина ще се окажат прави..
Минимални системни изисквания:

 

 

 

 

 

OS: Windows XP, Vista or Windows 7
CPU: Intel Core 2 Duo E6600 or AMD Phenom X3 8750 processor or better
RAM: 2 GB
HDD: 16 GB free disk space
Graphics: 256 MB card with shader model 3
DirectX: Version 9.0c

автор: Иво Цеков
източник: pcmania.bg


 

 

Добави коментар


Security code
Обнови