emunda.net - PC игри, кодове , файлове

Mafia II

В центъра на новата мафиотска история стои Вито Скалета – син на сицилиански имигранти и ветеран от Втората световна война, който постепенно става част от подземния свят на американския град, създаден по образец на Сан Франциско, Ню Йорк, Чикаго и Детройт.

Макар и да разполага с всички предпоставки да бъде една велика и запомняща се игра, Mafia II започва мудно в геймплей отношение. Доста мудно. Първоначално единственото нещо, което задържа вниманието ви, е историята. Тя обаче, макар и принципно увлекателно разказана, е препълнена с предсказуеми обрати и не представлява нищо особено. Всички сме я гледали по един или друг начин в някоя от множеството исторически драми на малкия и големия екран.

Идеята обаче да видиш как Емпайър Бей се променя пред очите ти е попадение, макар и да не е принципно нова хрумка. Неусетно студената зима на 1943-та ще бъде изместена от летните дни на 50-те години, по радиостанциите ще зазвучат различни мелодии, дори автомобилите на улицата ще се променят с нови и по-интересни модели. И тъкмо когато се настройвате за едно епично мафиотско приключение, осъзнавате, че Mafia II въобще няма намерението да ви отклони от основната история.

Макар и цялата структура на света й да предполага, че можете да водите свободен гангстерски живот – такъв, какъвто намерите за добре – играта ви води за носа през абсолютно цялото време. Имате си дом, но когато се прибирате в него, ще изпитвате единствено досада от дългия път. Можете да се преобличате с всевъзможни костюми, да променяте визията на колите си и да спирате в малките закусвални, за да хапвате и възстановявате здравето си, но в един момент ще осъзнаете, че спокойно може да минете и без всичко това.

Така огромният Емпайър Бей изведнъж става наполовина ненужен. Десетките майсторски пресъздадени улици, великолепните пейзажи и величествените сгради изглеждат създадени без видима причина. А Mafia II от своя страна остава с един наполовина реализиран потенциал.

2K Czech са успели да пресъздадат 40-те и 50-те по един наистина великолепен начин. Истинско удоволствие е да кръстосваш Емпайър Бей, макар и да знаеш, че на практика не можеш да правиш кой знае какво, освен да следваш основната сюжетна линия.Не на последно място – 2K Czech са обърнали ужасно голямо внимание на множество дребни детайли.

Преди да се усетите обаче, цялото това мафиотско приключение изведнъж ще свърши, а у вас ще остане някакво неясно чувство на празнота. Сякаш сте изгледали един дълъг филм, от който сте очаквали нещо по-иначе.  Ще изгасите компютъра си, ще си кажете „Не беше лош” и на другия ден вече няма да си спомняте почти нищо от него.

автор: Владимир Тодоров
източник: pcmania.bg