emunda.net - PC игри, кодове(чийтове), файлове, онлайн игри

Sid Meier's Civilization V

Докато предишните части на играта залагаха на доброто старо правило “Ако не е счупено, не го поправяй” и просто повишаваха нивото на сложност с нови и разнообразни методи за световна доминация, то петата част е поела в една малко по-различна посока. Екипът от Firaxis Games си е поставил за задача да префасонира изцяло култовата стратегия и в резултат на това игровите механики са „измислени” отново и почти по нищо не напомнят на тези от предишните части.

Първата сериозна и значима промяна в Civ V е основата на картата. Казваме довиждане на квадратите, по които се предвижваха единиците през последните 19 години и започваме да свикваме с шестоъгълници. Вече всички градове, бойни единици и т.н. могат да бъдат атакувани от шест различни позиции, а не от осем, както бяхме свикнали досега. В това отношение нещата изглеждат по-прости, но дали? Тази промяна не е случайна, като залага на механизъм, добре познат в настолните икономически стратегии като „Заселниците на Катан”, където доказано работи и дава възможност за по-динамично предвижване. Това е позволило и на дизайнерите да се развихрят и да пресъздадат по-истински околната среда, като извивките и чупките на бреговата ивица или планините например, които вече изглеждат доста по-истински. Не мога да сдържа и възторга си от новия режим на визуализация, алтернативен на стандартния, наречен Strategic View. В него, наблюдавате игровото действие отгоре, досущ като на настолна игра (не мога да не спомена отново „Заселниците на Катан”), а всички бойни единици и градове са изобразени с икони и по-този начин позволяват много по-детайлен анализ на военните действия. Stategic View много напомня на на фейслифтната и преродена Civilization 1, базирана на шестоъгълници, и с това определено заслужава специално внимание от всички фенове!

Ако има един аспект в петата част, който е претърпял най-значими промени, то това са битките. Досега бяхме свикнали да събираме на едно „квадратче” възможно най-голям брой армии и след това заедно да ги изсипваме върху вражеските купчини. Това водеше до множество неясноти и объркване от страна на геймърите, когато например купчинка от 20 мускетари при опит да превземе вражески град, можеше да бъде унищожена от 5 стрелеца с лък, разположени зад стените. Всичко това се пораждаше от непреценени бонуси при атаки, защита, предимства срещу определен тип единици и т.н. В новата Цивилизация, това бреме пада от плещите ни и няма да ни се налага да изчисляваме на отделен лист хартия кой тип армия срещу какъв тип единици и на какъв терен е по-добър. Първо, събиране на повече от една военна единица на шестоъгълник вече е невъзможно и второ, всеки път, преди да нападнете, ще виждате кратко резюме на резултата от евентуалното нападение. Просто, нали?

Ако в предишните части сте залитали по култура, религия и други миролюбиви способи за подчиняване на цялото земно кълбо, то този път трябва да се подготвите за частично разочарование. Религиите и корпорациите са безследно изчезнали от Civ V, а вместо тях Сид, Джон и компания са въвели “политики” - различни държавни решения, които дават бонуси към производството, силата на армиите, щастието на народа ви и т.н. Те дават добра възможност за различно развитие на отделните нации (отвъд иначе линейното научно дърво), като някой политики дори са взаимно изключващи се - ако залагате на Autocracy пример, което носи големи военни бонуси, не може да развивате политиките от Freedom, които носят културни предимства. Този нов аспект от играта, идвайки за сметка на религиите, корпорациите и други културно-икономически елементи, е интересно решение, което, по моему, намалява степените на свобода и малко или много прави стъпка назад в идейното развитие на серията. За сметка на това обаче подобрява динамиката и кустомизацията при различните стилове на ръководена на нациите.

Дипломацията също е претърпяла промени, като интересен за споменаване е фактът, че  вече не можете да търгувате науки, но имате възможност да изучавате определени дисциплини заедно със съюзниците си и така да инвестирате по-малко време в открития. По отношение на преговорите изкуственият интелект има редица проблеми, като понякога предприема неуместни предложения за мир или спонтанни и необосновани атаки. Интересни са и така наречените градове-държави. Това е нова хрумка на дизайнерите, които са решили да ни представят куп независими градове, които имат собствено управление и се опитват да привлекат световните сили на тяхна страна във военни конфликти, търговия и т.н. Те са и единственият способ, чрез който можете да достигнете до културна победа - трябва да подобрите отношенията си с тях и да лобирате за техния глас, редом с тези на другите участници в играта, за спечелване на изборите в съвета на Обединените нации. Градовете-държави са много своенравни и представляват предизвикателство за играчите, особено със способността си да предизвикват конфликти между вас и други супер-сили чрез дипломация.

 

Въпреки, че Civilization V е игра, ориентирана по-скоро към новите играчи, не може да се отрече, че тя предлага по нещо и за старите кучета. Дори и само новата военна механика в комбинация с шестоъгълниците е добра причина играта да бъде пробвана от всеки любител на стратегиите. Прекрасната графика и безсмъртната концепция за световна доминация с дадена цивилизация определено са сигурна рецепта за дълго забавление и ще спечелят много нови фенове.

 

Минимални изисквания:

OS: Windows XP / Vista / 7

Processor: Intel Core 2 Duo 1.8 GHz / AMD Athlon X2 64 2.0 GHz

RAM: 2 GB

Video card: NVidia 7900 GS / ATI HD2600 XT

VRAM: 256 MB

HDD: 4 GB


автор: Орлин Широв

източник: pcmania.bg

 

Добави коментар


Security code
Обнови