emunda.net - PC игри, кодове(чийтове), файлове, онлайн игри

Fallout: New Vegas

Както вероятно повечето от вас знаят, стартирате играта като куриер, поел на поредната си мисия – да достави пратка до град Прим. За ваше нещастие обаче съдбата не ви е отредила да стигнете твърде далече. Причината – репликата „Изглежда това ще ти е последната доставка, хлапе” и куршум в главата. Никое приключение обаче не започва с подобен фатален край. И вместо да лежите в плиткия гроб, докато тялото ви бавно но сигурно започва да се разлага, дружелюбен робот на име Виктор се изявява в ролята на ваш спасител и ви откарва до местния доктор Мичъл, устроил се на хълма в относително спокойното и малко градче Гудспрингс.

Именно тук започва и същинската част от играта, като възстановяването ви всъщност представлява процесът по създаване на нов герой. Специална машина ще определели S.P.E.C.I.A.L. характеристиките ви, ще ви питат какви асоциации предизвикват думи като къща, светлина, куче, майка и т.н. Въобще – целият процес не отнема повече от 5-10 минутки. Бързо и безболезнено. А дори и малко след това да съжалите за направения от вас избор – например мутрата ви не ви кефи (всъщност – в тази игра така и не намерих физиономия, която да не прилича на нещо, прегазено с валяк) – ще получите втора и последна възможност да промените някоя от основните характеристики на героя.

Веднъж щом сте готови с оформянето на вашия герой, е време да поемете по пътя на същинското приключение. Кой ви е застрелял? Какъв е този платинен чип в ръката на „убиеца ви” и какво толкова ценно сте пренасяли със себе си, че да си заслужите подобна неблагодарна съдба? Това са част от въпросите, на които ще трябва да си отговорите в многочасовото ролево приключение, което ви очаква. Огромен свят, стотици куестове и увлекателно поднесена история, която, за щастие на онези, които тепърва пробват Fallout, няма нищо общо с тази в третата част.

На пръв поглед геймплеят във Fallout: New Vegas е идентичен с този във Fallout 3. Или поне до момента, в който не активирате любимия ми хардкор режим.

Препоръчвам го на всички фенове на поредицата. Просто няма абсолютно никакъв смисъл да изигравате настоящия Fallout без него. От на пръв поглед обикновен ролеви шутър той превръща приключението в истинска игра на оцеляване. Ако в нормален режим на игра героят ви не се обезводнява и не е необходимо да яде или пък да спи, за да се чувства нормално, то тук постоянно ще трябва да задоволявате тези негови нужди. Как? Само вие си знаете и с каквото намерите. По този начин не само обитателите на Пустошта Мохаве, но и самата пустиня се превръща във ваш враг.

Това обаче далеч не е всичко. В хардкор режим мунициите тежат, което означава, че героят ви не може да се нагърби с безкрайно количество и да е запасен за всякакви ситуации. Simpack-овете няма да ви лекуват на момента, а с течение на времето, което може да ви изиграе доста неприятен късмет по време на поредната битка (същото важи и за радиацията и RadAway). Нещо повече – те вече не възстановяват осакатените ви крайници. За тях ще трябва да използвате специалната докторска чантичка (Doctor’s Bag). И на последно място – вашите спътници, които вече се контролират значително по-лесно с помощта на едно интуитивно кръгово меню, няма да са безсмъртни. Напротив – могат да си загинат като едното нищо.

Същевременно във Fallout: New Vegas откриваме и множество други дребни, но съществени нововъведения, които връщат поредицата към нейните корени

Сега например героят ни ще може да изучава Traits, които отсъстваха по незнайно какви причини от Fallout 3. Онези от вас, които са играли на 1 и 2, знаят, че става дума за специални характеристики, които имат както положителен, така и негативен ефект върху статистиките или уменията на героя.

Те могат да бъдат избрани единствено в началото на играта (или въобще – да се пропуснат, ако не са по вкуса ви). Така например Four Eyes ви дава +1 perception, когато сте с очила и -1, когато не ги носите, докато Kamikaze увеличава вашите Action Points с 10, но намалява Damage Threshold (DT) с 2. Между другото последната статистика е нова за вселената на Fallout 3, но не и за 1 и 2. Тя е характерна за някои брони и редуцира допълнително щетите, които героят ви поема по време на битка. Колкото по-висока е тя, толкова по-голям шанс има някои оръжия да бъдат напълно безполезни срещу вас (или срещу противник с висок DT).

За съжаление обаче не всичко във Fallout: New Vegas е розово. Играта страда от множество технически проблеми, свързани с производителността, както и от десетки малки, но натрапчиви бъгове (като например заклещване на най-неочаквано място). Затова не забравяйте да инсталирате всички налични до момента кръпки.

Заглавието отнесе не малко критики и относно вече поостарелия енджин. За едни, той вече не ставал за нищо. С ръка на сърцето обаче мога да кажа, че играта все още държи едно прилично визуално ниво. Поне що се отнася до PC версията. За притежателите на конзоли мога да кажа само едно – толкова си може вашата щайга, пичове.

Но дори и с множеството си проблеми, Fallout: New Vegas е игра, която просто не може да бъде пропусната от нито един фен на ролевия жанр. В нейния свят място за скука няма. Винаги има какво да се прави – дали ще изследвате необятната пустош, ще отсядате в местния бар, където ще слушате истории за касапничеството на Легиона, ще пробвате късмета си в казино, ще проявявате занаятчийските си умения на тезгяха или просто ще правите нечии мозъци на пихтия… Няма значение! Важното е, че ви очакват десетки часове в едно наистина незабравимо постапкалиптично приключение

източник: pcmania.bg

автор: Владимир Тодоров

Последна промяна ( Сряда, 06 Юли 2011 14:42 )  

Добави коментар


Security code
Обнови